Jellies in jars – and apple juice

I’ve discovered the joys of making apple jelly! It’s so quick and easy to just chop the fruit and not have to worry about peeling or cutting out the cores, and then let all the pulp drip through my jelly bag overnight. I’ve been doing this ever since the June drop…

I started with an apple and thyme jelly, and a recipe involving vinegar: it tastes OK but making it really stank the house out! I looked up a different recipe for apple and herb jelly in what is fast becoming my preserving bible, Jams Preserves and Chutneys handbook, by Marguerite Patten. So I did a second batch of apple and thyme without the vinegar, and I prefer the taste too.

If you have the patience, Patten instructs that you can boil the pulp up a second time with a little more water, and strain it again to add to your first batch of juice.

Jelly bag drips into a red bowl, hanging off a red wire stand. Yellow bowl next to it holds 2 apples.

For my third batch, I harvested a few mint leaves from a struggling patch in our garden, and added a piece of lemon from my freezer and about 20 redcurrants also from our garden – because that’s all the redcurrants we’ve had, and I wanted to use them up. They made the juice go pleasantly pink! This time I did the second boil-and-strain, to make the most of my mint.

The juice was so delicious that we drank it (with extra water) at our afternoon tea party, and I only got one jar of jelly out of it.

A note about that lemon chunk: Patten said not to include the pith of citrus fruits, but to add the rind and juice only: I read that too late, so now I’m wondering why she said that: is it because of the bitterness or whether it will the pith affect the longevity of my jelly? Anyway, it tastes yummy and perhaps the jelly won’t last very long.

I am considering an apple and cinnamon jelly, and possibly also a bramble variety and an elderberry variety, if I get a chance to go hedgerow harvesting. I’ll have a read through Patten and see what else she inspires me to do…

If you’re wondering what I plan to do with all this jelly: that’s an ideal follow-up blogpost, so watch this space!

In German:

Es freut mich sehr, das ich es entdeckt habe, Apfelgelee zu machen! Ich finde es so schnell und einfach. Es ist nicht nötig die Kerne auszuschneiden oder die Äpfel zu schälen. Mann muss nur die Früchte schneiden und dann lassen alle Fruchtfleisch durch einen Geleebeutel über Nacht tropfen. Ich mache das schon seit Juni.

Ich fing mit einem Apfel- und Thymiangelee an. Das Rezept brauchte Essig: es schmeckt gut, aber als man es kocht, es stinkt wirklich durch das ganze Haus! Ich habe ein anderes Rezept für Apfel und Kräutergelee ausgesucht, in Jams Preserves and Chutneys Handbook, von Marguerite Patten. Dieses Buch wird zu einem Liebling von mir! Ich machte das Apfel- und Thymiangelee ein zweites Mal, aber ohne Essig gemacht, das auch besser schmeckt.

Wenn du die Geduld hast, Patten sagt, dass man kann das Fruchtfleisch ein zweites Mal kochen, mit etwas mehr Wasser. Dieser Saft wird mit dem ersten gemischt.

picture of Patten's book and a jar of pink jelly

Für meinen dritten Versuch habe ich ein paar Minzblätter einer kleinen Pflanze in unserem Garten geerntet und mir ein Stück Zitrone aus meinem Gefrierschrank und etwa 20 Rote Johannisbeeren auch aus unserem Garten hinzugefügt – denn das sind alle Roten Johannisbeeren, die wir hatten. Sie machten den Saft hübsch und rosa! Ich habe Pattens  „zweites Mal“ Technik versucht.

Der Saft war so lecker, dass wir es tranken (mit extra Wasser) an unserer Afternoon tea party, und ich machte nur ein Glas Gelee.

Patten sagte, dass Mann soll nur das „zest“ (geriebene Zitronenschale?) und den Saft benutzen soll. Wie heißt das weiße Zeug in der Rinde einer Zitrone? Das hätte ich nicht benutzen sollen, aber ich habe den Rat zu spät gelesen. Jetzt frage ich mich, warum Patten das gesagt hat: ist es wegen des bitteren Geschmacks? Oder weil das Gelee schnell nicht gut zu essen wird? Jedenfalls schmeckt es lecker – also, vielleicht wird das Gelee sowieso nicht lange dauern.

Als Nächstes überlege ich einen Apfel und Zimt Gelee, oder vielleicht eine Brombeer-Sorte, oder eine Holunderbeere und Apfel Gelee. Ich werde durch Patten für Inspiration lesen…

Wenn Sie sich fragen, was ich mit all diesem Gelee machen wollen: das ist ein idealer Folge-Blogpost, also Komm bald wieder!

Leave a comment